De rust opzoeken

  • Beschrijving

De rust opzoeken

Begrijpend luisteren en het onthouden van informatie gaat dus beter zonder te veel geluid om je heen, maar alle kinderen doodstil laten zijn is waarschijnlijk niet de beste oplossing voor een basisschool. Leerkrachten moeten een balans vinden tussen een goed leerklimaat en ruimte voor leerlingen om zich te uiten en sociaal te ontwikkelen.

Bonhof heeft bijvoorbeeld een ‘stiltemeter’ in zijn klas opgehangen: een papieren overzicht van verschillende geluidsniveaus. Hij geeft gedurende de dag op het papier aan wat het geluidsniveau zou moeten zijn. Leerlingen die dan nog steeds behoefte hebben aan concentratie mogen geluiddempende oorkappen opzetten. Deze koptelefoons zijn de laatste jaren op veel basisscholen gemeengoed geworden. ‘Er komt wel eens een kind naar me toe met de mededeling: ik vind het te druk,’ zegt Tebbenhof. Als dat klopt grijpt ze in, maar anders raadt ze een kind aan even een koptelefoon op te zetten.

Hoewel ongewenst geluid volgens psycholoog Colenberg het beste bij de bron kan worden aangepakt, vindt ze de oorkappen een mooie aanvulling. ‘Je hebt meer last van ongewenst geluid als je het gevoel hebt dat je er niets aan kunt doen. Alleen het feit dat ze beschikbaar zijn helpt al tegen storend omgevingsgeluid.’


bron: Didactief 31-05-2017