• Beschrijving

Waarmee luister jij naar muziek? Het aanbod aan oortjes en headphones neemt jaarlijks weer toe. We zetten een paar tips op een rij om de beste koptelefoon voor jou uit te zoeken.


Tegenwoordig heb je draagbare audioapparatuur in grofweg twee vormen: oortjes en koptelefoons. Oortjes passen precies in de gehoorgang. Ze zijn klein en meestal vrij onopvallend, maar het formaat betekent ook dat het geluid iets minder ruimte krijgt.

Koptelefoons sluiten je oor gedeeltelijk (on-ear) of geheel af (over-ear). Ze zijn daarmee opvallender, maar bieden meer ruimte voor het geluid, waarmee de muziek voller wordt.

En er is het onderscheid bedraad of niet bedraad: een Bluetooth-verbinding kan niet zoveel data doorgeven als een draadje. Een oortje of koptelefoon met draad biedt meestal een betere audiokwaliteit.

Duurder en nieuwer is niet per se beter. Het is belangrijk om van te voren na te denken over waar je de koptelefoon precies voor wil gebruiken. Wat is voor jou het meest belangrijk?

Sporten
Wil je naar muziek of podcasts luisteren tijdens het sporten, dan kan een grote koptelefoon in de weg zitten. Ook vallen ze duidelijk op.

Oortjes zijn daarom gemakkelijker als je veel in de sportschool staat.

Stilte
Is een koptelefoon of een stel oortjes officieel ruisonderdrukkend? Dan hebben we het waarschijnlijk over actieve ruisonderdrukking. Dat is een techniek waarbij achtergrondgeluid wordt opgenomen, en de koptelefoon op basis daarvan een signaal doorstuurt die dat achtergrondgeluid moet tegengaan.

Ruisonderdrukkende oordoppen zijn het meest betaalbaar en bieden prima kwaliteit. Ze hebben wel een nadeel: ze werken niet zo goed tegen hoge geluiden als over- of on-ear koptelefoons.


Wil je echt zoveel mogelijk stilte, dan is een over-ear koptelefoon met ruisonderdrukking de beste keuze. Deze bieden namelijk ook veel passieve ruisonderdrukking: omdat de schelp helemaal om je oor zit, blokkeert deze al uit zichzelf veel geluid zonder dat er speciale techniek aan te pas hoeft te komen.

Geluidskwaliteit
Wil je gewoon de mooiste muziek horen, dan is de keuze vrij simpel. Met oortjes kom je een heel end, zeker in het hoogste prijssegment, maar de koptelefoon is je beste keus.

Oordopjes produceren vaak een minder sterke bas. Ze kunnen je bovendien niet het effect van een zaal vol muziek geven, zoals een goede koptelefoon dat wel kan.

Een flinke koptelefoon is bijna een speaker op je oor: er zit veel hardware in die helpt om de klank van alle instrumenten goed weer te geven, en door de omvang is het geluid ruimtelijker. Om dezelfde ervaring na te maken hebben oortjes veel extra snufjes nodig - die zijn dan ook duurder en meestal bedraad.

Bron AD 02-02-22